Ministerul Transporturilor a anunţat, vineri, 10 aprilie 2020, că va elabora o procedură pentru organizarea grupurilor de muncitori sezonieri care sunt nevoiți să plece către alte ţări. În acest sens a fost publicat Ordinul nr. 875/2020 pentru aprobarea procedurii de avizare a zborurilor care intră sub incidenţa art. 10 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 7/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Ordinul nr. 875/2020 a intrat în vigoare la data de 13 aprilie 2020.
Această procedură accelerată de avizare a zborurilor lucrătorilor sezonieri era necesară în contextul în care Comisia Europeană a solicitat statelor membre și statelor asociate spațiului Schengen să prelungească până la data de 15 mai restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE.
În ceea ce privește procedura de avizare a zborurilor, în cadrul acesteia se indică faptul că avizul pentru efectuarea zborurilor pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România se emite de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC), prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR).
Pentru a obține avizul ante-menționat, operatorul aerian transmite o solicitare la AACR, cu cel puţin 48 de ore înainte de ora programată pentru efectuarea zborului, care cuprinde, în mod imperativ, o serie de informații detaliate de art. 2 din procedură. AACR urmează să emită avizul în termen de maximum 24 de ore de la primirea documentaţiei complete.
Referitor la lucrătorii sezonieri, transportul acestora se organizează de către agentul de recrutare care, la rândul său, trebuie să fie o persoană juridică autorizată. Se impune sublinierea calităților agentului de recrutare deoarece, confom prevederilor art. 6 alin. (2) din procedura anexată Ordinului nr. 875/2020, ’’Agentul de recrutare este responsabil de asigurarea echipamentelor de protecţie împotriva COVID-19 pentru toţi pasagerii’’. Îndeplinirea acestei obligații este deosebit de importantă dat fiind faptul că operatorul de transport rutier de persoane nu va îmbarca pasagerii care nu sunt echipaţi corespunzător (adică nu au mască şi mănuşi de protecţie).
O altă obligație esențială a agentului de recrutare este prevăzută de art. 6 alin. (4) din procedură: ’’Agentul de recrutare este obligat să asigure prezenţa pe aeroportul din România a unui reprezentant care să acorde asistenţă permanentă pasagerilor, inclusiv în situaţia întârzierii sau anulării zborului. Datele de contact ale reprezentantului se comunică administratorului aeroportului cu cel puţin 24 de ore înainte de efectuarea zborului’’.
Condițiile exprese pe care trebuie să le îndeplinească un agent de recrutare autorizat se regăsesc în conținutul art. 88 din Codul Muncii, la capitolul ‘Munca prin agent de muncă temporară’ precum și în Hotărârea nr. 1256/2011 privind condiţiile de funcţionare, precum şi procedura de autorizare a agentului de muncă temporară.
În final, procedura de avizare a zborurilor specifică si faptul că deplasările spre aeroport vor fi organizate astfel încât pasagerii să nu ajungă la aeroport cu mai mult de 4 ore înainte de ora efectuării fiecărui zbor, indiferent de mijlocul de transport folosit.