Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului

Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Desființarea efectivă a locului de muncă presupune ca acesta să fie suprimat din organigrama/schema organizatorică a angajatorului.

În doctrină și jurisprudenţă s-a apreciat în mod constant că este reală acea cauză care are caracter obiectiv, respectiv dacă este independentă de factori subiectivi, de eventuale capricii ale angajatorului, de reaua lui credinţă.

Cauza este serioasă când măsura luată de angajator nu disimulează realitatea, când aceasta urmăreşte exclusiv îmbunătăţirea activităţii, iar nu o concediere mascată.

În cazul în care se contestă decizia de concediere, instanța de judecată este datoare să verifice atât motivele de legalitate, cât și cele de temeinicie, respectiv ca desființarea postului să fie efectivă și să aibă o cauză reală și serioasă.

Proba îndeplinirii cerinţei desfiinţării efective a locului de muncă se realizează cu organigramele întocmite la nivelul angajatorului, anterioare şi ulterioare momentului concedierii şi, dacă există, şi cu statele de funcţii sau de personal.

În practică, s-au apreciat ca fiind motive justificate pentru concediere:

– dificultăţi economice;

– transformări tehnologice;

– reorganizarea activităţii;

– mutarea angajatorului în altă localitate;

– angajatorul este îndatorat la bancă şi a suferit şi o reducere a cifrei de afaceri etc.

Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 din Codul muncii beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare. Fac excepţie persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii, care se află în perioada de probă.

În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2) din Codul muncii.

Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe

Titular Cabinet de Avocat ”Gherasim Andrei-Gheorghe” specializat litigii de muncă