1. Categorii de beneficiari ai stimulentului de inserție
În contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României începând cu data de 16.03.2020, ca urmare a extinderii pandemiei Covid-19, prin art. II din O.U.G. nr. 30/2020 s-a stabilit că acordarea stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7 din O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, actualizată, se efectuează fără întrerupere, pe o perioadă de 90 zile în cazul persoanelor care, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă (21.03.2020), se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a)
beneficiază de concediile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit.
a), b) şi d) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile şi
indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate –
respectiv
concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate
temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în
afara muncii; concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea
îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv
pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau
boli profesionale sau concedii medicale şi indemnizaţii pentru
îngrijirea copilului bolnav;
b) beneficiază de concediul prevăzut de Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ;
c) se află în perioada prevăzută la art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv în perioada suspendării contractului individual de muncă în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
d) li s-a suspendat ori le-a încetat raportul de muncă ori de serviciu, ca urmare a instituirii situaţiei de urgenţă în condiţiile O.U.G. nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Beneficiul acordării stimulentului de inserție se aplică şi persoanelor care la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 30/2020, respectiv 21.03.2020, se află în plata stimulentului de inserţie, cu respectarea prevederilor art. 17 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 111/2010 (copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 7 alin. (2).
În cazul în care, după perioadele arătate mai sus, persoana îndreptăţită realizează venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor art. 3 din O.U.G. nr. 111/2010, respectiv venituri din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, atunci stimulentul de inserţie se acordă, potrivit legii, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu dizabilitate.
Regulile de mai sus se aplică corespunzător şi în cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului cu dizabilitate prevăzută la art. 32 alin. (5) din O.U.G. nr. 111/2010.
2. Ce demersuri trebuie efectuate pentru plata stimulentului de inserție și indemnizația pentru îngrijirea copilului cu dizabilitate?
Pentru a beneficia de stimulentul de inserție arătat mai sus, precum și de precum şi indemnizaţia indemnizaţia pentru îngrijirea copilului cu dizabilitate prevăzute de art. 32 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, prin O.U.G. nr. 32/2020 prevede că persoanele îndreptățite trebuie să transmită agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa, prin poşta electronică, documentele doveditoare, după cum urmează:
a) pentru persoanele aflate în plata drepturilor, copia documentului care atestă că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. II alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020;
b) pentru persoanele care urmează să solicite drepturile, documentele doveditoare prevăzute de art. 13 din O.U.G. nr. 111/2010, precum şi copia documentului care atestă că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. II alin. (1) din O.U.G. nr. 30/2020.
Documentul care atestă că se află în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. II alin. (1) din O.U.G. nr. 30/2020 poate fi, după caz, certificatul medical sau adeverinţa de la angajator.
Pentru situațiile în care persoanele au contractele individuale de muncă suspendate în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, precum și cele cărora li s-a suspendat ori le-a încetat raportul de muncă ori de serviciu, ca urmare a instituirii situaţiei de urgenţă în condiţiile O.U.G. nr. 1/1999, documentul doveditor poate fi adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere a persoanei că se află în una dintre aceste situaţii. În cazul în care persoana depune declaraţia pe propria răspundere, agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti verifică în registrul general de evidenţă a salariaţilor veridicitatea celor declarate.
3. Plata indemnizației pentru creșterea copiilor
Pentru persoanele beneficiare ale indemnizaţiei pentru creşterea copiilor prevăzute de art. 2 din O.U.G. nr. 111/2010, care se află în plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului la data instituirii stării de urgenţă (16.03.2020), plata acestei indemnizaţii se asigură pe toată durata instituirii stării de urgenţă şi în situaţia în care copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap sau urmează să împlinească vârsta prevăzută de lege, în această perioadă.
Persoanele care urmează să solicite acordarea stimulentului de inserție arătate la pct. 2 lit. b) din prezentul articol pot opta între acordarea stimulentului de inserţie sau reîntoarcerea în concediul pentru creşterea copiilor şi acordarea indemnizaţiei aferente acestuia. În această situație, persoana îndreptăţită transmite, prin poşta electronică, la agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti numai cererea prevăzută la art. 13 alin. (2) din O.U.G. nr. 111/2010, potrivit modelului stabilit prin normele metodologice de aplicare a ordonanţei.
Pentru persoanele mai sus arătate, prin excepţie de la prevederile art. 7 alin. (2) din O.U.G. nr. 111/2010, acordarea stimulentului de inserţie se face de la data depunerii cererii, dacă acestea realizează venituri supuse impozitului pe venit, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap.
Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe
Titular Cabinet de Avocat ”Gherasim Andrei-Gheorghe” specializat litigii de muncă
