În Monitorul Oficial nr. numărul 102 din data de 11 februarie 2019 au fost publicate Normele Metodologice din 2019 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2018 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.
Potrivit acestor Norme, începând cu data de 15 noiembrie 2018 și până la sfârșitul anului 2019, în perioada desfăşurării activităţii didactice, preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, în limita unei valori zilnice de 10 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Normele de aplicare stabilesc că suportul alimentar zilnic constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, după cum urmează:
a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru unităţile de învăţământ în care există cantină cu avize de funcţionare, înregistrată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, şi spaţiu adecvat de servire a mesei;
b) masă caldă, în regim catering, pentru unităţile de învăţământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, dar în care există un spaţiu de servire a mesei sau un alt spaţiu amenajabil în acest scop, iar produsele alimentare vor fi păstrate până la servire în spaţii amenajate în care să existe condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate şi controlate;
c) pachet alimentar, pentru unităţile de învăţământ în care nu există nici cantină şi nici spaţiu amenajabil în scopul servirii mesei. Produsele alimentare vor fi păstrate până la servire în spaţii amenajate în care să existe condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate şi controlate.
La solicitarea directorului unităţii de învăţământ, ordonatorul principal de credite supune aprobării consiliului local diferenţierea tipului de suport alimentar pe niveluri de învăţământ, în funcţie de specificul unităţii de învăţământ dat de structura ciclurilor de învăţământ, de dispunerea geografică, de programul şcolar al elevilor sau de alţi factori obiectivi.
În cazul în care există preşcolari şi elevi care, din considerente de natură medicală (intoleranţe/alergii alimentare sau afecţiuni cronice), culturală sau religioasă nu pot beneficia de pachetul alimentar/masă caldă, părinții/reprezentanții legali ai copiilor pot formula în scris o cerere, cu dovezi aferente, ce va fi înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ în care este înmatriculat preşcolarul/elevul, pentru ca aceștia să beneficieze de produse alimentare adecvate situaţiei particulare.
Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe