Ce facem de la 1 ianuarie 2019 cu zilierii care nu se mai încadrează în domeniile de activitate?

Întrebare: 

Buna ziua,
Asociatia noastra (O.N.G cu statut de utilitate publica) are in subordine un muzeu acreditat de Ministerul Culturii.
Pana la 1 ianuarie a.c puteam sa ne platim o femeie de serviciu,ca zilier ,pentru munca prestata in baza CAEN 9004.
Am aflat ca in baza Ordonantei de urgenta nr. 114/2018, cu incepere de la 1 ianuarie 2019 ,nu mai se poate face plata ca zilier, laCAEN 9004.
Va rog respectos, in conditiile legii,cum putem pe mai departe efectua  plata, ca Zilier a unei persoane fizice, intrucat posibilitatile noastre financiare sunt limitate si nu putem incheia un contract individual de munca ,cu numar limitat de ore/zi, in baza Codului muncii….
Asteptam raspunsul noastru ,fie ca persoana juridica ONG sau ca institutie muzeala de cultura unde sunt necesare zilieri in activitatile curente.
Va multumesc anticipat si va stau la dispozitie si cu alte informatii.
Cu stima,

Răspuns: 

Bună ziua,

Având în vedere obiectul de activitate atât al ONG-ului, cât și al Muzeului aflat în subordine (Cod CAEN 9102), care nu se încadrează în cele 3 domenii de activitate în vigoare din luna ianuarie 2019, astfel cum prevede O.U.G. nr. 114/2018, vă informăm că nu se vor mai putea utiliza, cel puțin temporar, zilieri pentru activitatea de curățenie pe care o utilizați în trecut pe codul CAEN 9004 și nici în celelalte activități din domeniul de activitate al Codului CAEN 9102.

Având în vedere dimensiunea impactului creat în piața forței de muncă prin restrângerea drastică a domeniilor în care este permisă încadrarea zilierilor, se vehiculează că în perioada următoare (cât mai curând posibil) se va emite și adopta o ordonanță de urgență care să rezolve această problemă majoră.

Până la noi modificări legislative, deși înțelegem că posibilitățile dumneavoastră financiare sunt limitate, recomandăm fie sistarea temporară a colaborării cu zilierii utilizați în munca curentă până la noi dispoziții (dacă nu împiedică desfășurarea activității dumneavoastră), fie încheierea de contracte individuale de muncă pe durată determinată și cu timp parțial pentru activitățile curente absolut necesare, ori contractarea de colaboratori (societăți comerciale) specializați pe activitatea de care aveți nevoie. În această ultimă variantă, nu aveți responsabilitatea achitării de contribuții sau alte sume la bugetul asigurărilor sociale.

Utilizarea în continuare a zilierilor, fără ca munca acestora să se preteze pe domeniile rămase în vigoare, atrage sancțiuni drastice și nu sunt de dorit.

Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe

Titular Cabinet de Avocat ”Gherasim Andrei-Gheorghe” – specializat litigii de muncă și asigurări sociale

Notă: Răspunsurile noastre la solicitările dumneavoastră sunt întemeiate pe analiza dispozițiilor legale aplicabile, nu sunt fundamentate pe o analiză concretă de documente și nu ne angajează în nicio relație, de nicio natură, cu solicitantul opiniilor juridice.