Ordonanța de urgență nr. 92/2018 sau mult așteptatul ’’pachet privind reforma justiției’’ aduce modificări prevederilor stipulate în mai multe legi.
Astfel, modificările la Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor se prezintă astfel:
- s-a stabilit un alt interval de timp – ca vechime – pentru judecătorii și procurorii care doresc să promoveze sau să participe la concursurile pentru ocuparea de funcții într-un parchet/instanță imediat superioare celor în care activează. Daca până acum vechimea necesară era de 18 ani, în prezent s-a redus la 10 ani.
- s-au introdus condiții noi de îndeplinit pentru procurorii care doresc să promoveze în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, respectiv: procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cel puțin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop;
- s-a stabilit procedura care prevede că Ministrul Justiţiei alege şi apoi propune Preşedintelui României numirea unui procuror pentru funcţiile de conducere, respectiv pentru funcțiile de: Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunct și adjunctul acestuia, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și adjuncții acestuia, procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism precum și adjuncții acestuia, procuror șef de secție ale acestor parchete.
Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a suferit următoarele modificări prin intrarea în vigoare a OUG 92/2018.
- pentru a fi numiți în cadrul DIICOT sau DNA procurorii trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop.
Multele critici aduse expres acestei modificări se referă la condiția vechimii – dacă anterior a fost de 8 ani acum devine 10 ani.
Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii a suferit și ea următoarele modificări:
- s-a introdus un nou alineat are acordă competențe sporite Ministrului justiției. Acesta poate sesiza Inspecția Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare de către procurori. Cercetarea disciplinară se efectuează de Inspecția Judiciară.
- au fost reglementate mai multe aspecte privind procedura de sesizare a încălcărilor disciplinare de către judecători și procurori și magistrați-asistenți.
Una din criticile substanțiale pe care ordonanța de urgență le-a primit a vizat art. VII care stabilește că ’’procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanței de urgență, își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și al Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare’’.
S-a pus întrebarea dacă prevederile ordonanței se aplică retroactiv, în conformitate cu art. VII, și, în consecință, dacă există riscul ca procurorilor DNA sau DIICOT care instrumentează anumite dosare, dar nu îndeplinesc noile condiții, să li se retragă respectivele dosare.
Secţia pentru procurori a CSM a stabilit că procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT care au fost numiţi în aceste funcţii pe baza fostei legi îşi păstrează funcţiile. Prevederile Ordonanţei pe Legile Justiţiei nu se aplică retroactiv.
Cu toate acestea, cei afectaţi de prevederile O.U.G. vor fi procurorii DNA şi DIICOT delegaţi pe funcţii care nu îndeplinesc condiţiile de vechime de 10 ani, în sensul că delegările acestora vor înceta.
Comisia Europeană urmează să analizeze schimbările ce decurg din ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, emisă luni, de guvernul român.
Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe
Titular Cabinet de Avocat ”Gherasim Andrei-Gheorghe”