Noi modificări la plata concediului paternal

I. Prevederi actuale cu privire la acordarea concediului paternal

Potrivit art. 1 din Legea nr. 210/1999, concediul paternal se acordă tatălui copilului nou-născut, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut, indiferent dacă copilul este născut din căsătorie, din afara căsătoriei sau este adoptat de titularul dreptului.

Dispozițiile Legii nr. 210/1999 stabilesc că poate beneficia de concediu paternal doar tatăl copilului nou-născut care este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. Mai precis, normele metodologice stabilesc că tatăl trebuie să aibă calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finanțare a unității în care el își desfășoara activitatea.

Prin unitate se înțelege persoana juridică sau fizică, după caz, în beneficiul căreia prestează activitate salariatul asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare.

În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 10 zile lucrătoare. Este important de reținut că tatăl copilului poate beneficia de majorarea concediului paternal o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului.

Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noțiuni elementare teoretice și practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, în vederea participarii efective a tatălui la îngrijirea propriului copil nou-născut.

Cursul de puericultură va fi ținut de medicul de familie al tatălui, în perioada de sarcină a mamei sau după nașterea copilului. În urma verificării noțiunilor dobândite, medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.

În cazul în care tatăl are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obținerea atestatului

Atestatul reprezintă actul doveditor prin care se constată însușirea noțiunilor elementare teoretice și practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic si cuprinde, împreună cu această constatare, datele personale din cartea de identitate a tatălui, locul său de muncă, data eliberării, semnătura și parafa medicului de familie.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului, conducerii unității în care tatăl își desfășoară activitatea. Aceasta are obligația de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.

Indemnizația pentru concediul paternal plătit, egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare respective, se calculează pe baza salariului brut realizat, incluzând sporurile și adaosurile la salariul de bază.

Indemnizația se plătește din fondul de salarii al unității și se include în veniturile impozabile ale salariatului.

Tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la naşterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice. Permisia se acordă la cerere de către unitatea militară, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.

Permisia se acordă și în cazul în care tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu solicită acordarea acestei permisii în vederea recunoașterii paternității, întocmită în condițiile legii.

Permisia solicitată şi acordată va fi justificată, la întoarcere, cu certificatul de naştere al copilului, din care să rezulte calitatea de tată a militarului în situaţia în care declaraţia de recunoaştere a paternităţii s-a făcut simultan cu înregistrarea naşterii sau, după caz, numai pe baza declaraţiei de recunoaştere a paternităţii, dacă aceasta s-a facut ulterior înregistrării naşterii copilului la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor/serviciile publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor.

În cazul decesului mamei copilului în timpul naşterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă. Pe perioada concediului tatăl copilului beneficiază de o indemnizaţie egală cu ajutorul pentru sarcină şi lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizaţie calculată după salariul de bază şi vechimea în muncă ale acestuia, acordată de unitatea la care tatăl îşi desfăşoară activitatea, la alegere.

II. Prevederi care vor intra în vigoare începând cu 04.04.2020

Legea nr. 33/2020 pentru completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 şi pentru abrogarea art. 10 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, publicată în Mon. Of. nr. 271 din 01.04.2020, aduce începând cu data de 04.04.2020 unele completări la dispozițiile Legii nr. 210/1999.

Sintetizat, acestea sunt următoarele:

a) vor beneficia de indemnizația de concediu paternal și poliţiştii, cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti, precum şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în activitate. Drepturile salariale cuvenite pe perioada concediului paternal se stabilesc potrivit dispoziţiilor legale privind salarizarea acestor categorii de personal.

b) toate aceste categorii de persoane, inclusiv salariații/persoanele asigurate prevăzute de art. 2 alin. (1) din Legea nr. 210/1999 și art. 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 210/1999, care beneficiază de concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare pot cumula acest drept cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu, după caz, pentru naşterea unui copil, prevăzut de reglementările legale în vigoare aplicabile categoriei de personal din care fac parte.

c) în cazul decesului mamei copilului în timpul naşterii sau în perioada concediului de lăuzie, poliţiştii, cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti, precum şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în activitate, beneficiază pe perioada concediului paternal de drepturile salariale reglementate pentru aceste situaţii de dispoziţiile legale privind salarizarea acestor categorii de personal;

d) începând cu data de 04.04.2020, se abrogă dispozițiile art. 10 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care stabileau următoarele: ”Personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională beneficiază de prevederile Legii concediului paternal nr. 210/1999.”

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 33/2020, Guvernul va actualiza în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999.

Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe

Titular Cabinet de Avocat ”Gherasim Andrei-Gheorghe” specializat litigii de muncă