Bursa de rezidențiat pentru medici rezidenți– temei de acordare și natură juridică

”Art. 18 din O.U.G. nr. 103/2013 p rivind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice stabileşte că:

” 1) Începând cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei.

(2) B____ […] nu face parte din salariul brut/solda brută, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie bază de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

(3) Plata lunară a bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii pentru unităţile sanitare de stat din subordinea sa şi pentru unităţile sanitare de stat din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, în baza normelor metodologice de aplicare aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii**), respectiv prin bugetele aprobate ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, în baza normelor metodologice de aplicare aprobate de ordonatorii principali de credite ai acestora.

(4) Se autorizează Ministerul Finanţelor Publice să introducă, la propunerea ordonatorilor principali de credite, modificările ce decurg din aplicarea prevederilor alin. (3) în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetului Ministerului Sănătăţii şi ale bugetelor ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie pe anul 2014. ”

Din cuprinsul celei din urmă norme se desprinde astfel concluzia că bursa de rezidenţiat are un cuantum de 670 lei şi se acordă în acele situaţii în care salariul lunar brut este mai mic decât 3000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor, dar şi faptul că nu face parte din salariul brut, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie bază de calcul pentru contribuţiile de asigurări.

Astfel, acest venit nu este o componentă a salariului medicului rezident şi nu reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă, ci reprezintă o cheltuială ,,ocazionată de pregătirea profesională”, conform DEX bursa fiind o alocaţie bănească acordată pentru acoperirea cheltuielilor de studii.

Au incidenţă în cauză şi prevederile art. 12 din Ordinul ministrului sănătăţii Nr. 167 din 13 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. 18 din O.U.G. nr. 103/2013, potrivit cu care unităţile angajatoare primesc sumele aferente plăţii bursei de rezidenţiat solicitate prin cererea de finanţare, pe bază de contract încheiat cu direcţiile de sănătate publică, sumele aferente plăţii fiind prevăzute în bugetul unităţii plătitoare la titlul 59 „Alte cheltuieli”, articolul 59.01 „Burse”.

Tribunalul Tulcea, Secția Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, Sentința civilă nr. 1314 din data de 16 octombrie 2019, definitivă prin Decizia civilă nr. 109/20.03.2020

Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe

Titular Cabinet de Avocat ”Gherasim Andrei-Gheorghe” specializat litigii de muncă