Prin Decretul nr. 543/2018 a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 176/2018 privind internshipul, lege prin care li se acordă tinerilor în vârstă minimă de 16 ani posibilitatea de a presta o activitate specifică desfășurată pe o perioadă de timp limitată în cadrul unei organizații (denumită organizație-gazdă).
Legea internshipului reglementează o gamă variată de elemente care lipseau până în prezent din cadrul înțelegerilor mutuale nereglementate dintre entități și tineri, înțelegeri la care ne refeream în mod clasic prin programe/stagii de practică.
De asemenea, sunt stipulate în mod expres o serie de condiții care trebuie îndeplinite atât de către interni, cât și de către organizații.
- Durata stagiilor de internship nu poate depăși un maxim de 720 de ore în decurs de 6 luni consecutive.
Dispozițiile legale reglementează în mod clar că stagiile de internship nu pot depăși 6 luni consecutive și că același intern nu va putea efectua mai multe stagii de internship la aceeași organizație.
Același intern poate însă efectua mai multe stagii de internship diferite doar sub condiția ca durata cumulată a acestor stagii să nu fie mai mare de 6 luni.
- Vârsta minima a internilor – 16 ani
Există și o excepție de la această regulă: pot încheia contracte de internship și tinerii cu vârsta de minim 15 ani, dacă părinții sau reprezentanții legali își dau încuviințarea.
- Reguli pentru încheierea contractului de internship
Contractele de internship se încheie pe durată determinată, iar organizațiile vor promova public, în scris și/sau online programele de internship pe care le derulează, calendarul, criteriile de selecție, precum și condițiile contractuale (inclusiv valoarea minimă a indemnizației lunare pe care o va primi internul), pentru asigurarea principiului egalității de tratament și îndeplinirea condițiilor de transparență.
Pot încheia contracte de internship atât instituțiile/autoritățile publice, cât și companiile private, existând în sarcina acestora obligația de a evalua activitatea fiecărui intern în parte, pe baza unui referat de evaluare, întocmit de îndrumătorul stagiului de internship în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea programului de internship.
Durata timpului de muncă pentru un intern este de maxim 40 de ore pe săptămână. Cu toate acestea, pentru tinerii cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă pentru a desfășura activitate în baza unui contract de internship este de maxim 30 de ore pe săptămână, dar fără a se depăși 6 ore pe zi. Nu se pot efectua ore suplimentare.
- Obligațiile entităților care organizează stagii de internship
Organizațiile pot încheia în mod simultan contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total al salariaților, iar firmele care au încadrați cel mult 20 salariați poate încheia simultan cel mult două contracte de internship. În plus, organizațiile au obligația de a numi un îndrumător de stagiu din cadrul lor pentru supervizarea activității internului, cu mențiunea că un îndrumător poate asigura formarea, în același timp, pentru maxim 3 interni.
Îndrumătorul de stagiu din fiecare organizație are obligația de a evalua activitatea internului și de a întocmi, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea programului de internship, un referat de evaluare aferent. În baza acestui referat de evaluare va fi înmanat fiecărui intern și un certificat de internship.
În plus, organizațiile trebuie să asigure remunerarea internilor. Remunerația se acordă sub formă de indemnizatie al cărei cuantum este egal cu cel puțin 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (actualmente 1.900 de lei), acordându-se proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată.
- Avantajele încheierii contractelor de internship
Pentru interni avantajele sunt următoarele:
– se realizeză o tranziție mai lină a lor spre câmpul muncii;
– stagiile sunt remunerate;
– beneficiază de coordonarea și asistența unui îndrumător;
– perioada de stagiu e considerată vechime în muncă;
– la finalul stagiilor internii au posibilitatea de a fi angajați cu contract individual de muncă în cadrul respectivelor organizații.
Pentru organizațiile care decid să încheie contract individual de muncă cu internii, acestea vor primi, la cerere, o primă de promovare a angajării în cuantum de 4.586 de lei pentru fiecare persoană astfel angajată (echivalent a 1.000 de euro).
Este de reținut faptul că această primă se acordă organizațiilor în limita fondurilor alocate cu această destinație și doar dacă internii angajați cu contracte individuale de muncă sunt mentinuți in cadrul organizațiilor pentru o perioadă neintreruptă de cel puțin 24 de luni.
Precizăm ca Legea nr. 176/2018 privind internshipul intră în vigoare la 18 august 2018, lăsând un interval de o lună autorităților pentru a adopta modelul de contract de internship și modelul de certificat ce va fi înmânat internilor la finalul stagiilor.
Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe
Titular Cabinet de Avocat ”Gherasim Andrei-Gheorghe” – specializat litigii de muncă și asigurări sociale