Statul a eliminat majorarea contribuțiilor de pensii și sănătate pentru angajații part-time

De la începutul lunii ianuarie 2020 angajatorii nu mai achită plata majorată a contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS) atât pentru salariații care lucrează cu normă part-time, cât și pentru cei cu plata în acord.

Reglementarea a intervenit prin Legea nr. 263/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, fiind publicată în M.Of. nr. 1054/2019, în condițiile în care angajatorii plăteau contribuții majorate încă din anul 2017. Intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2019 a echivalat cu corectarea unei inechități deoarece până la finalul anului 2019 angajatorii erau obligați să achite contribuțiile de pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pentru salariații part-time, deși aceștia din urmă încasau venituri inferioare nivelului de salariu minim brut.

Deși existau categorii de salariați pentru care angajatorii nu plăteau contribuții majorate (de ex. elevii, studenții sau persoanele cu mai multe contracte part-time a căror valoarea însumată atingea/depășea nivelul salariului minim brut), legea anterioară defavoriza o categorie de salariați specială.

Mai exact, această supra-impozitare a contractelor part-time avea efecte negative cu precădere asupra categoriei de tineri NEET (persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 25 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională).

Această categorie de tineri, de regulă, este tentată să opteze pentru contractele de muncă cu timp parțial și, în plus, România are o rată mare de tineri NEET. Față de aceste aspecte, costurile fiscale mari pentru angajatorii de tineri NEET cu normă parțială accentua și mai tare rata de șomaj a acestor tineri în sensul că angajarea lor devenea împovărătoare pentru angajatori.

Reglementarea esențială din Legea nr. 263/2019 a constat în abrogarea unor dispoziții din Codul fiscal care vizează stabilirea și plata contribuțiilor de asigurări sociale de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza unui contract de muncă part-time.

Până la finalul anului 2019, dispozițiile abrogate din Codul fiscal prevedeau că angajatorii sunt obligați să plătească pentru salariați contribuția de asigurări sociale datorată pentru contracte individuale cu normă întreagă sau timp parțial, care nu putea fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția. În esență, angajatorii erau taxați pentru angajații part-time în privința contribuției CAS și CASS ca și cum aceștia ar fi avut o remunerație egală cu salariul minim brut.

Modificarea din Legea nr. 263/2019 vizează exact această dispoziție din Codul fiscal din cauza căreia contribuțiile sociale nu se puteau calcula decât de la salariul de bază minim brut pe țară în sus:

’’Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 146, alineatele (51)-(55) se abrogă.

2. La articolul 146, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(8) Calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele prevăzute la alin. (2) se realizează de către acestea conform prevederilor alin. (5) şi (7), după caz. Contribuţia se plăteşte până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile.”

3. La articolul 168, alineatul (51) se abrogă.

4. La articolul 168, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(8) Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele prevăzute la alin. (2) se realizează de către acestea, conform prevederilor alin. (5). Contribuţia se plăteşte până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile.”

Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe

Titular Cabinet de Avocat ”Gherasim Andrei-Gheorghe” specializat litigii de muncă