În materia cercetării și sancționării disciplinare, Codul muncii stabilește că angajatorul poate dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Ambele sunt termene de prescripție și urmează regulile prevăzute de art. 2523 și urm. din Codul civil.
Termenul de 30 de zile calendaristice începe să curgă de la momentul înregistrării raportului final de cercetare disciplinară la registratura unității angajatorului, așa cum a statuat și Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 16/2012 dată în recurs în interesul legii, acesta fiind considerat momentul la care angajatorul este prezumat a fi luat la cunoștință cel mai devreme de săvârșirea abaterii disciplinare.
În ceea ce privește celălalt termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei, acesta începe să curgă anterior sesizării angajatorului despre săvârșirea faptei, indiferent dacă se cunoaște sau nu identitatea făptuitorului.
În cazul în care abaterea disciplinară sesizată are caracter repetat sau continuu (adică presupune săvârșirea mai multor acte materiale ori se consumă în timp), cum este de exemplu, nerespectarea programului de lucru, sustrageri ale bunurilor din cadrul unității în baza aceleiași rezoluții, comportament inadecvat la locul de muncă, consum de băuturi alcoolice la locul de muncă ș.a., termenul de 6 luni începe să curgă de la data săvârșirii ultimei abateri (ultimului act) sau de la momentul încetării faptei continue a salariatului.
O altfel de interpretare este însușită și în practica instanțelor de judecată[1], apreciindu-se că ”în ceea ce priveşte respectarea termenelor de 30 de zile şi respectiv a celor de 6 luni, prevăzute de art. 252 alin. 1 din Codul muncii, în raport cu ambele decizii de sancţionare disciplinară, instanţa a constatat că termenul de 6 luni curge de la momentul săvârşirii ultimei fapte (act material) care ___________________________ al abaterilor disciplinare, în cazul abaterilor de acelaşi fel, continuate (repetate), sau de la data săvârşii abaterii disciplinare care se constituie dintr-o singură faptă (act material), de la momentul comiterii (săvârşirii) abaterii disciplinare, iar termenul de 30 de zile începe să curgă de la momentul înregistrării la registratura angajatorului a procesului verbal (raportului, etc.) de cercetare disciplinară.”
Raportat la abaterile descrise în Decizia de sancţionare disciplinară nr. …, emisă de intimată la data de 11.04.2017, termenul de 6 luni a început să curgă de la data de 12.10.2016, când au fost săvârşite ultimele acte materiale ale abaterilor constând în nerespectarea programului de lucru, respectiv sustragerea şi folosirea în interes personal a înscrisurilor aparţinând companiei, iar termenul de 30 de zile a început să curgă de la data de 10.04.2017, când a fost înregistrat la registratura societăţii intimate procesul verbal privind desfăşurarea procedurii cercetării disciplinare.
Cu privire la abaterea disciplinară constată prin Decizia de sancţionare disciplinară nr. … din data de 04.05.2017, respectiv absenţa nemotivată de la locul de muncă, instanţa constată că această abatere a avut caracter continuu, ultimul act material fiind comis în ultima zi lucrătoare a lunii ianuarie a anului 2017, deoarece din data de 01.02.2017, contractul individual de muncă al contestatoarei a fost suspendat, astfel încât termenul de 6 luni a început să curgă de la acel moment, iar termenul de 30 de zile a început să curgă de la data de 04.05.2017, care reprezintă data la care s-a înregistrat la registratura societăţii intimate procesul verbal privind desfăşurarea procedurii cercetării disciplinare.”
În cazul în care angajatorul a emis o decizie de sancționare disciplinară pentru fapte săvârșite cu depășirea termenului de prescripție imperativ, decizia este lovită de nulitate, putând fi anulată de către instanța de judecată.
Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe
Titular Cabinet de Avocat ”Gherasim Andrei-Gheorghe” – specializat litigii de muncă și asigurări sociale
[1] Curtea de Apel Brașov, Secția civilă, Decizia civilă nr. 1803 din 26.11.2018.